Eten en drinken is voor iedereen belangrijk. Het is een sociaal gebeuren. Als er iets te vieren is gebeurt dat meestal met eten en drinken. Samen aan tafel zitten is ook gezellig. Het kan een contactmoment of een rustmoment zijn. En voor cliënten ook een herkenningspunt dat structuur brengt in de dag. Maar eten en drinken is ook noodzakelijk. We kunnen niet zonder.
Het is zelfs belangrijk om goed te eten. Wie gevarieerd en gezond eet heeft een betere weerstand en herstelt sneller na ziekte.
Voedingstoestand
Door ziekte of door een periode van slecht eten kan de gezondheid in een neerwaartse spiraal komen. De voedingstoestand verslechtert en daarmee de weerstand. Ook het psychisch welbevinden gaat achteruit. Dat kan de eetlust weer negatief beïnvloeden. Als er niets gebeurt kan dit leiden tot onder andere vitaminetekorten, ondervoeding, braken, diarree, obstipatie en decubitus (doorliggen).
We geven steeds een korte beschrijving, wie de maker/uitgever is, wat het kost en hoe u kunt bestellen.
Website waarmee voor bijna elk dieet variaties van voedingsmiddelen per portie gevisualiseerd worden. Er kan geselecteerd worden op macrovoedingsstoffen Kcal, Koolhydraten, Totaal en Verzadigd Vet, Voedingsvezels, Eiwit en Zout. Elke willekeurige selectie is mogelijk en ook een combinatie van 2 of 3 selecties in voedingsstoffen is mogelijk. Via foto’s van een portie en vaak ook van een verpakking krijg je snel een beeld van de mogelijkheden.
Ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Handig in de voorlichting over voedingsmiddelen en portiegroottes. Voor diëtisten, maar ook goed bruikbaar door ouders en begeleiders.
Een abonnement kost € 50,- per jaar. Aanmelden kan door het invullen van het aanmeldformulier op de website. Na betaling van de nota wordt een gebruikersnaam en inlogcode toegezonden.
Meer informatie: www.dieetvariaties.nl
Alle materialen zijn te bestellen via www.stippencoach.nl.
Lees / download extra informatie
De nieuwe versie voor het werken met stippen is uitgekomen onder de naam Stippencoach en wordt verzorgd door Stippencoach BV.
De diëtist VG is al bekend met de naam Stippencoach, als digitale versie van het werken met stippen. Nu verschijnen ook de schriftelijke materialen onder dezelfde naam, in een
Kookboek voor mensen LVG: gezond en gemakkelijk, samen leren koken. Uitgegeven door LFB, een belangenvereniging door en voor mensen met een verstandelijke beperking.
Prijs: € 14,95 + € 7,50 verzendkosten
Voor de doelgroep worden alleen de verzendkosten in rekening gebracht.
Dit kookboek is ontwikkeld voor jongeren en volwassenen met een beperking, m.n. autisme, die graag willen koken en wel wat extra hulp kunnen gebruiken. 120 pagina’s, gebonden.
Prijs: € 24,50
Meer info / bestellen: SWP uitgeverij
Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren, met techniekkaarten, instructiekaarten & aanvinkkaarten.
20 recepten.
Prijs: € 24,95
Meer info / bestellen: In Kaatjes Keuken
Een boek vol gemakkelijk te bereiden hapjes voor feestjes en weekenden.
Vooral hapjes met minder calorieën. Ook staan er mogelijkheden in voor mensen met slikproblemen of diabetes. Heel leuk om samen met cliënten klaar te maken en voorzien van duidelijke instructies.
Naar een idee van en ontwikkeld door de DVG regio Noordoost.
Prijs: gelamineerd, € 29,50 excl. verzendkosten
Als USB stick (zelf printen en lamineren) € 17,50 excl. verzendkosten
Bestellen via dietetiekvg@hotmail.nl
De werkgroep Handboek Syndromen en Voeding presenteert beschrijvingen van syndromen waarbij een verstandelijke beperking en voedingsproblematiek een grote rol spelen. De beschrijving bestaat uit algemene informatie over het syndroom en richtlijnen voor de behandeling van daarbij veel voorkomende voedingsproblematiek. (PDF-bestanden).
De beschrijvingen zijn tot stand gekomen in samenwerking met deskundigen, zoals AVG en beveiligd tegen bewerken (printen kan wel).
* Zal binnenkort herzien worden.
Op alfabetische volgorde:
De publicaties staan op volgorde van verschijnen: de meest recente bovenaan.
Voor andere vragen kunt u gebruik maken van het contactformulier. Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk verder helpen!
De diëtist VG heeft specifieke kennis van en ervaring met mensen met een verstandelijke beperking en de voedingsproblemen die zij kunnen hebben. Vaak zijn er meerdere factoren die tegelijk een rol spelen.Zoals een achterliggend syndroom, medicatie, kauw- en slikstoornissen en de verschillende omgevingen waar de cliënt vertoeft. De diëtist geeft behandeling op maat en adviseert zowel de cliënt als de ouders/verzorgers en anderen die bij de zorg voor de cliënt betrokken zijn. Het doel van de behandeling is altijd verbeteren en/of in stand houden van de kwaliteit van leven. Waar nodig gebeurt dit in multidisciplinaire samenwerking met arts, logopedist, pedagoog, fysiotherapeut en ergotherapeut. Het dieetadvies wordt vervolgens uitgewerkt en eventueel voor de cliënt gevisualiseerd.
Hoeveel behandelingen er nodig zijn valt niet altijd precies te zeggen. Het is mede afhankelijk van het soort dieet en de complexiteit van de situatie. Na het eerste gesprek kan een diëtist hierover wel een indicatie geven. Uiteraard is ook belangrijk hoe secuur een dieetadvies wordt nageleefd.
De basisverzekering vergoedt 3 uur dieetzorg per jaar. Dit valt echter wel onder het eigen risico. De behandeling bestaat niet alleen uit direct contact met de cliënt, maar omvat ook de uitwerking van het dieet, verslaglegging en overleg met andere behandelaars.
Als de dieetvoeding op medische indicatie wordt gegeven kan een vergoeding worden aangevraagd bij uw zorgverzekering. De diëtist kan hiervoor een formulier invullen. Als de zorgverzekeraar deze aanvraag goedkeurt kunt u een vergoeding krijgen.
Vergoeding kan worden aangevraagd wanneer er sprake is van:
Helaas is er niet veel kant en klaar voorlichtingsmateriaal voor deze groep mensen beschikbaar. Hoe het er uit moet zien is ook zeer persoonsgebonden. Soms wordt gebruik gemaakt van materiaal dat voor kinderen is gemaakt, maar cliënten vinden dat vaak erg kinderachtig.
Materiaal kan gevisualiseerd worden met behulp van foto’s, plaatjes en/of pictogrammen.
Bestaande materialen kunt u vinden op de pagina materialen.
Een ketogeen dieet wordt soms gegeven aan kinderen met moeilijk instelbare epilepsie. Het principe van het dieet is een vetrijke voeding met weinig koolhydraten en weinig eiwit. Door de vetverbranding komen er ketonen vrij die bij sommige kinderen het optreden van epileptische aanvallen kunnen verminderen. Niet ieder kind met epilepsie komt hiervoor in aanmerking. U dient altijd goed te overleggen met uw arts. Voor een ketogeen dieet moet u naar een daarin gespecialiseerde diëtist.